Yükleniyor...
F Tipi Cezaevi Nedir?
Son Güncelleme 30.08.2021 17:37

F Tipi Cezaevi Nedir?

F Tipi Cezaevi nedir? F Tipi Ceza İnfaz Kurumu ne anlama gelmektedir? gibi soruların cevaplarını aşağıda sizin için hazırlamış olduğumuz bu yazımızda bulabilirsiniz.


F Tipi Ceza İnfaz Kurumu


F tipi cezaevi, yüksek güvenlikli olması nedeni ile Türkiye genelinde en fazla bulunan cezaevlerinden bir tanesidir. Türk infaz sistemine göre en ağır cezaevi tipi olan F tipi cezaevi, sosyal tecrit modeline dayanan bir cezaevidir. En ağır cezaevi olarak bilinen F tipi cezaevinde ağır suç işleyen kişiler ceza almaktadır. Türk ceza sistemine göre devlete karşı işlenen suçlar ve organize işlerden dolayı işlenen suçlar bu cezaevinde görülmektedir.
F tipi cezaevlerinde mahkumların infaz memurları ile dahi iletişimleri sınırlıdır. E tipi ve özel tip cezaevlerinin bir karşıtı olarak bilinen F tipi cezaevlerinde koğuş sisteminden hücre sistemine geçişte söz konusudur. Bu geçişlerin hangi gerekçe ile yapıldığı ise İşkencenin Önlenmesi Avrupa Komitesi Raporu’na ilişkindir.
Fizikî yapısı, elektrik ve elektronik güvenlik sistemleri ile yönetim planı bakımından güvenliği tehdit eden unsurları en aza indirilmiş içten ve dıştan koruma görevlileri ile firara karşı engelleri bulunan ceza infaz kurumlarıdır. Türkiye'de şu an için toplam 14 adet F tipi cezaevi bulunmaktadır.

F Tipi Cezaevlerinin Özellikleri


F tipi cezaevleri 370 kişilik üç bloktan oluşmaktadır. Her blokta bir ve üç kişilik hücreler yer almaktadır. Üç kişilik 103 adet, tek kişilik ise 61 adet oda bulunmakta olup tüm F tipi cezaevleri aynı fiziksel özelliklere sahiptir. Hücreler iyi aydınlatılan, iyi havalandırılan yapıdadır. 1.5 metrekarelik tuvalet ve duş bölümü ile birlikte hücreler 11 metrekarelik alanda bulunmaktadır. F tipi cezaevinde kalan kişiler topluma karşı ağır suçlar işlemiş olan kişilerdir. Terör ya da devlete karşı işlenen suçlarda da F tipi cezaevi kullanılmaktadır. Bu nedenle söz konusu cezaevinde son derece yüksek bir şekilde güvenlik önlemleri alınmaktadır.

Kurum yapısı ve güvenliği nedeniyle proje aşamasında 24 saat kesintisiz ısıtma, aydınlatma, elektrik, jeneratör ve su tesisatı ile donatılmıştır. Zemin tünel kazma girişimini engelleyecek yeterli miktarda hasır demirli betonla sağlamlaştırılmıştır. Kanalizasyon boruları firarı engelleyecek ebatlarda döşenmiş olup rögarlar ile kontrol imkanı sağlanmış, çevreyi koruma amacı güdülerek arıtma tesisleri kurulmuştur.

Bu ceza infaz kurumlarında açık ve kapalı spor sahaları, ön görüşme odası, iş atölyeleri, kreş, kantin, anons ve müdahale ekip odası, merkez kontrol odası, kütüphane, yönetim ve hizmet servis büroları ile revir, gözetim odaları, kabul, sevk ve tahliye hizmet büroları, nöbetçi müdür ve baş memur odaları ile idare çay ocağı, personel yemekhanesi, mutfak, soğuk hava depoları, jeneratör, çamaşırhane ve sığınak bulunmaktadır.

Dilerseniz cezaevindeki yakınınıza Mextup uygulaması ile oturduğunuz yerden cezaevine mektup yazarak gönderebilirsiniz. Mextup uygulamasını telefon, tablet veya bilgisayar üzerinden kullanabilirsiniz. Cezaevine mektup göndermek için burayı tıklayabilirsiniz. Yazacağınız mektup özel yazıcılar aracılığıyla basılarak hazırlanır ve göndereceğiniz cezaevine teslim edilecektir.