Yükleniyor...
Cezaevi Mektup Okuma Komisyonu Nedir?
Son Güncelleme 24.03.2022 09:16

Cezaevi Mektup Okuma Komisyonu Nedir?

Cezaevi mektup okuma komisyonu cezaevine gelen ve giden mektupları okuyup kontrol eden daha sonra da Uyap'a işleyen birimin adıdır.

Mektup Okuma Birimi Nedir?


Hükümlü ve tutuklulara gelen ve onlar tarafından gönderilen mektup ve postaların dağıtım ve kontrolünün yapıldığı birimdir. Sabah sayımı ile birlikte koğuşlardan toplanan ve dışarıdan gelen mektupları bu birim okuyup daha sonra Uyap'a işler. Kontrol edilen mektubun üzerine "Görülmüştür" mührü vurulur. Cezaevi mektup okuma komisyonu hafta içi her gün çalışır. Cezaevine gelen mektuplar, cezaevi mektup okuma komisyonunun yoğunluğuna göre aynı gün yada bir kaç gün içinde okunarak Uyap'a işlenir. Sakıncalı görülen mektup cezaevindeki mahkuma teslim edilmez. Ancak mahkuma, kendisine bir mektup geldiği fakat bu mektubun cezaevi kuralları açısından sakıncalı görüldüğü ve bu yüzden kendisine teslim edilmeyeceği bildirilir. Cezaevine gelen mektuplar bazen şüpheli görülebilir. Cezaevi mektup okuma komisyonu bu mektupları farklı nedenlerle geri iade edebilir. Bunlar eksik ve şüpheli adresler, mektup içerisinde boş sayfalar, mektup içerisinde anlaşılması zor matematiksel kodlar, terimler, şifreli mesajlar, küfür, hakaret, tehdit veya mahkumun ruh sağlığını etkileyecek yazılar mektubun geri iade edilmesine neden olabilir. Bunların haricinde alıcı ad, soyad bilgisinin kimliktekiyle birebir örtüşmemesi veya mektubun yanlış cezaevine gönderilmesi de iade sebebidir.

Dilerseniz cezaevindeki yakınınıza Mextup uygulaması ile oturduğunuz yerden cezaevine mektup yazarak gönderebilirsiniz. Mextup uygulamasını telefon, tablet veya bilgisayar üzerinden kullanabilirsiniz. Cezaevine mektup göndermek için burayı tıklayabilirsiniz. Yazacağınız mektup özel yazıcılar aracılığıyla basılarak hazırlanır ve göndereceğiniz cezaevine teslim edilecektir.