Yükleniyor...
Mektup Türleri
Son Güncelleme 16.01.2020 13:12

Mektup Türleri

Mektup çeşitleri veya mektup türleri nelerdir? Kaç farklı mektup türü vardır? gibi sorularınızın cevaplarını bu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.


Mektuplar konularına göre ayrılır ve çeşitlilik gösterebilir. Alıcı ve gönderici arasındaki ilişkiye göre mektuplar farklı türlere konu olmaktadır. Mektup türleri beş gruba ayrılır.

1) Özel mektuplar

Birbirleriyle yakın insanlar arasında isteğe bağlı olarak yazılan mektuplardır. Özel mektuplarda anlatım samimi ve doğaldır.

2) Resmi mektuplar

Resmi kurumların kendi aralarında veya kişilerle resmi kurumların arasında yazılan mektuplardır. Resmi mektuplarda anlatım ciddidir. Gereksiz bilgi ve isteklere yer verilmez. Doğrudan konuyla ilgili açık ve net bilgiler verilir.

3) İş mektupları

Özel kurumların kendi aralarında veya kişilerle özel kurumların arasında yazılan mektuplardır. İş mektuplarında anlatım açıklayıcıdır. - Dilekçe: Bir dilekte ya da bildirimde bulunmak amacıyla yazılan, tarihli ve imzalı mektuptur.

4) Açık mektuplar

Açık mektuplar geniş bir kitleye hitap eden, genelde bir düşünceyi veya görüşü duyurmak için yazılır. Gazete, dergi ve televizyon gibi basın araçlarıyla yayımlanan mektuplardır.

5) Edebî mektuplar

Edebî mektuplarda, mektubun yazıldığı dönemin edebiyat ve düşünce olayları yer alır. Edebî mektubun yazarı bu mektupta, okuyucuya öğüt verir, yol gösterir. Bu tür kişisel edebî mektuplar, eski dönemlerde "Mektûbât" adı altında toplanır ve geniş kitlelerin okuyabilmesi için yayımlanırdı. - Mektûbât: Mektuplar anlamına gelen sözcük.