Yükleniyor...
Cezaevine Mektup Nasıl Yazılır?
Son Güncelleme 01.06.2021 12:24

Cezaevine Mektup Nasıl Yazılır?

Cezaevindeki yakınınıza mektup yazmak istiyor ancak nasıl yazmanız ve göndermeniz gerektiğini bilmiyorsanız bu yazımızda tüm sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Cezaevine mektup postane veya Mextup uygulaması aracılığıyla gönderilebilir. Dikkat etmeniz gereken birkaç konu dışında cezaevine mektup göndermenin normal mektup göndermekten bir farkı yoktur. Cezaevine mektup göndermeden önce bilmeniz gereken ilk şey yazdığınız mektubun, mektup okuma komisyonu tarafından kontrol edilip okunacak olmasıdır. Mektup okuma komisyonları cezaevleri içerisinde ceza infaz memurlarından oluşan birimlerdir. Bu komisyon cezaevine giren ve çıkan mektupları kontrol eder ve sisteme kaydedilmek üzere taramaktadır. Bu durumdan dolayı cezaevine göre değişmekle birlikte birçok cezaevinde mektup dağıtım günü cuma günüdür. Örnek verecek olursak pazartesi günü gönderdiğiniz mektubun çarşamba günü cezaevine teslim edildiğini varsayalım. Cezaevi bu mektubu kontrolden geçirir ve beklemeye alır. Mektup dağıtım gününde ise alıcılarına teslim edecektir. Unutmayınızki bu bilgi her cezaevine göre farklılık gösterebilir.

Yazacağınız mektubu, mektup zarfı içerisine koyduktan sonra en yakın postaneye giderek postaya verebilirsiniz. Zarfınızın sol üst köşesinde gönderen ad, soyad, adres bilgileri, sağ alt köşesinde ise alıcıya ait ad, soyad, cezaevi adı, cezaevi tipi, varsa cezaevi nosu gibi adres bilgileri yer almalıdır. Alıcının koğuş numarasını ve baba adını biliyorsanız bu bilgileride zarf üzerinde belirtmeniz aynı cezaevinde aynı isme sahip kişiler arasındaki karışıklığı önleyecektir. Eğer kağıt kalemle uğraşmak ve yerinizden kalkmak istemiyorsanız mektubunuzu doğrudan Mextup uygulaması aracılığıyla fotoğraf dahi ekleyerek cezaevine gönderebilirsiniz.

Mextup ile oturduğunuz yerden cezaevine mektup göndermek için burayı tıklayınız.

Cezaevine mektup gönderirken nelere dikkat edilmelidir?

1) Mektubunuzda tehdit, hakaret, küfür, şantaj, terör vb. içerikler bulunduğu taktirde mektubunuz alıcısına teslim edilmeyecektir.

2) Yazınızın okunaklı olmasına dikkat edilmeli ve Türkçe harici bir dilde metin yazılmamalıdır.

3) Yazı içeriği haricinde mektubun içerisine kartpostal veya fotoğraf ekleyebilirsiniz. Gönderdiğiniz fotoğraflar ise çıplaklık ve terör vb. etik dışı unsurlar içermemelidir.

4) Kişisel olarak başkalarına ait veya sizinle başkası arasında geçen sosyal medya, SMS gibi konuşmalara ait fotoğraflar kabul edilmeyecektir.

5) Üçüncü kişiler okuduğunda anlaşılamayacak, farklı anlamlar çıkarılabilecek manalı cümleler ve şifreli kelimeler kullanılmamalıdır.

6) Ek olarak tesbih, kolye, yüzük, para vb. zarf içerisine sığabilecek küçük eşyalarıda mektubun içerisinde göndermeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Bu durumda ne olursa olsun cezaevi mektubunuzu tekrar size ait adrese iade edecektir.